A Kertvárosi Általános Iskolában jártunk az idei CodeWeek alkalmával, Kőbányán. Egész népes robotsereget vittünk magunkkal:

  • az elmaradhatatlan xilofonozó robotot, amelynek kapcsán valamelyik 2. osztálytól megtanultuk a “Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el, kedves bankrabló” kezdetű nótát, és bár felnőtt emberek vagyunk, a térdünket csapkodva kacagtunk egy-egy fordulaton.
  • az átépített távirányítós autót, némileg aggódtunk az elején látható némileg vérszerű dekoráció miatt, de szerencsére se a gyerekeket, se a tanárokat nem zavarta a dolog különösebben. Viszont mindenki nagyon élvezte az irányítható kamerát, és volt olyan gyerek, akinek annyira megragadta a fantáziáját, hogy “Egy egér élete” címen filmet akart forgatni a robottal, ami kitűnő ötlet.
  • az Initio-t, a Tiddly-t, és a Harci robotszekeret, merőben kiállítási célból, mert se hely, se ember nem volt elég a működtetésükhöz.
  • a Rover01-et, szintén vezetési célból, ez is roppant népszerű volt. A gyerekek azért nem hazudtolták meg magukat, és egy különösen valószínűtlen manőverrel sikerült a Rover01 kerekével valahogy megnyomniuk a távirányítós autó kikapcsológombját, amihez ezúton is gratulálunk. Szerencsére nem lett baj belőle.
  • Az új rajzoló robot-készletből egy működő példányt, aminek a forráskódját is tanulmányozhatták a gyerekek. Egy szóval se lehet mondani, hogy a forráskód lett volna a legnépszerűbb téma, de a korosztály figyelembevételével azért elég jó érdeklődés volt iránta.
  • Persze a szokásos Leap Motion + Homido készlet sem maradhatott el, amiként a tenyérszámítógép-gyűjteményünk sem. Ez utóbbinak egyébként a pedagógusok voltak a legnagyobb csodálói, mert ők kevésbé voltak tudatában annak, hogy mekkora fejlődés zajlott le az elmúlt pár évben a SoC-ok piacán.

Számunkra az volt a legfelejthetetlenebb pillanat, amikor valamelyik tanerő felszólította az osztályát, hogy most már menjenek tovább, mire harminc torokból teljesen egyszerre tört el egy őszinte és elkeseredett “NEEEEEEM!”. Ez igazából két pillanat volt, mert kétszer is megtörtént ugyanígy. A visszajelzések alapján egyébként nagyon sikeres volt a program, és már most kaptunk meghívást a jövő évire is.

Linkek az eseményről:

A CodeWeek hivatalos oldalán: http://events.codeweek.eu/view/21954/robots-and-fun/

A Kertvárosi Általános Iskola honlapja: http://kertvarosi.sulinet.hu/

This post is also available in: angol