Tevékenységünk

 • Összejövetelek nagyjából havonta

  Összejöveteleink általában péntek este szoktak lenni, 18-19 óra körül kezdődnek, és nemritkán hajnalban érnek véget. Eleinte a bemutatóké a hangsúly, és ki lehet próbálni a sok érdekes robotot, ki lehet faggatni a készítőiket a műhelytitkokról, és fényképek tucatjait lehet készíteni. Utána szoktak lenni az előadások, maximum kettő, darabja maximum félóra terjedelemben. Ezután az érdeklődők általában hazamennek, és maradnak a tagok, akik pedig valamelyik futó projektet folytatják, rendszerint némi pizza magukhozvétele után.

 • Műhelymunka

  A tagok kisebb-nagyobb csoportokba szoktak összeállni, és ezek a csoportok utána elvonulnak valamelyik műhelybe. Sokunknak van otthon is kisebb műhelye, az Egyesületnek jelenleg kettő van, most készül a harmadik, amely egy 85 négyzetméteres helyiség lesz, és ki fogja váltani a meglévő kettőt. Van 3D nyomtatónk, CNC marógépünk, rengeteg állványos és kézi szerszámunk, jópár pákánk, labortápok, és rengeteg alkatrész, áramköri elem, csavarok, faanyag, ragasztó, meg ami még kell. Ezenfelül vannak olyan eszközök, amiket projektekre lehet felhasználni, például pár Raspberry Pi, STM32, Arduino, szervómotorok, és hasonlók. Amikor hajnali egykor állunk neki robotot építeni, akkor bizony mindennek ott kell lennie, mert a boltok nincsenek nyitva 🙂

 • Rendezvények

  Rendszeresen felbukkanunk olyan rendezvényeken, amelyek a nagyközönségnek szólnak, például a Kutatók Éjszakáján. Standunk roppant népszerűségnek örvend abból az okból, hogy nálunk mindent meg szabad fogni és ki szabad próbálni. Játékokkal is mindig készülünk, aminek főleg (de nem kizárólag) a fiatalabb korosztály szokott nagyon örülni. Fontos célunk, hogy közelebb hozzuk az “utca emberét” a robotikához, és átadjuk azt a szemléletet, hogy a mai technológiai szint mellett már bárki nyugodtan építhet és programozhat hobbirobotot. Ezek a rendezvények alaposan próbára szokták tenni a robotokat, nemritkán 10 órát is mennek egyhuzamban, megállás nélkül, amit bizony nem minden alkatrész visel jól, ami nekünk is tud meglepetéseket okozni, de hát a robotika már csak ilyen.

Tagsági formák

 • Látogató

  A látogató az, aki nem tagja az Egyesületnek, de látogatja az Egyesület összejöveteleit. Ezekre az összejövetelekre a látogató 1 000,- Ft belépődíjért jöhet be, amiért cserébe kap egy “érmét” az Egyesület logójával. Ha a látogató úgy dönt, hogy belép az Egyesületbe, akkor minden érméért cserébe 1 000,- Ft kedvezményt kap a tagdíjból, tehát gyakorlatilag visszakapja a belépődíjakat, visszamenőleg is ingyen látogatta a rendezvényeket.

 • Pártoló tag

  A pártoló tag évi 12 000,- Ft tagdíjat fizet, és elfogadja az Egyesület szabályzatait. Részt vehet az Egyesület projektjeiben, amiket a teljes jogú tagok indítanak, de nem indíthat saját projektet. Ezenfelül teljes jogú tagok kíséretében használhatja az Egyesület műhelyeit, akár saját céljaira is, viszont nem jelöltetheti magát elnökségi tagnak vagy elnöknek.

 • Teljes jogú tag

  A teljes jogú tag évi 60 000,- Ft tagdíjat fizet, és felvételét kérvényeznie kell, amelyről a tagság szavazással dönt. A teljes jogú tag önállóan bejárhat az Egyesület műhelyeibe, és projektet indíthat. Mivel ez nagy felelősség, ezért a teljes jogú tagsághoz vagy egy meglévő teljes jogú tag ajánlása javasolt, vagy a pártoló tagként való belépés, amíg kicsit jobban összeismerkedik a meglévő tagság és az új tag. A teljes jogú tag ezenfelül jelölhető elnökségi tagnak vagy elnöknek is.

 • Tiszteletbeli tag

  A tiszteletbeli tag jogai megegyeznek a teljes jogú tag jogaival, de nem kell tagdíjat fizetnie. Tiszteletbeli tagságot az Egyesület elnöksége ajánl fel olyan magánszemélyeknek és szervezeteknek, akik tevékenységükkel hozzájárulnak az Egyesület munkásságához, vagy példát mutatnak az Egyesület számára.

 • Cég, mint tag

  Az Egyesületnek minden további nélkül lehetnek a tagjai cégek is. A tagdíj mértéke ugyanaz az ő esetükben is, és a jogaik is azonosak, a különbség a magánszemély és a szervezet között, hogy a szervezetet bárki képviselheti, akár az összejöveteleken, akár a közgyűléseken. Ha egy cégtől többen is részt kívánnak venni az összejöveteleken, akkor a cégnek ugyanúgy több tagságot kell kérnie, amit természetesen egybe fog az Egyesület kezelni, de a tagdíjat a tényleges létszám után kell megfizetni.

Döntéshozó szervek

 • Közgyűlés

  A Közgyűlés választja az Egyesület elnökségét, amelynek megbízatása 1 évre szól. Ennek megfelelően a Közgyűlés legalább évente egyszer összeül, az aktuális elnökség tájékoztatja a tagságot az Egyesület elmúlt évi eredményeiről, pénzügyi helyzetéről, kiadásairól és bevételeiről. Ezután megtörténik a következő évi elnökségbe a tagok és az elnök jelölése, majd a tagok szavaznak. A Közgyűlésben a pártoló tagoknak is van szavazati joga, de nem jelölhetőek sem elnökségi tagnak, sem elnöknek.

 • Elnökség

  Az elnökségnek az elnökkel együtt legalább 3, legfeljebb 10 tagja van, akik egyébként az Egyesület teljes jogú vagy tiszteletbeli tagjai. Megbízatásuk 1 évre szól, utána el kell számolniuk a tagság felé eredményeikkel és tevékenységükkel. Az elnökség feladata az is, hogy gondoskodjon az Egyesület céljainak eléréséről, évente megszervezze és lebonyolítsa a szükséges számú összejövetelt, valamint a projektek támogatását is intézze.

Adatok

Hivatalos megnevezés: Robotépítők Magyarországi Egyesülete

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 152/h.

Adószám: 18788372-1-43

Nyilvántartási szám: 01-02-0016247

Bankszámlaszám: 16200151-18533725-00000000

Számlavezető bank: MagNet Bank

This post is also available in: angol