Az Essort csapat a Magyarok a Marson versenyen indul hosszú évek óta. Ők készítették ezt a robotot, amely két fő különleges képességgel bír:

  • Kerekei ún. omnikerekek, vagyis egymással szemben van négy kerék, mint a négyzet négy oldala. Mindegyik kerék képes oldalra is forogni, tehát a robot elfordulás nélkül bármilyen irányba képes haladni, és ezt kombinálni tudja bármilyen forgással is, tehát körbe tud járni valamit úgy, hogy közben végig ránéz.
  • A tetején egy sztereókamera van, amelynek képét egy Oculus Rift DK2 virtuális valóság-sisakba továbbítja, ezáltal a felhasználó gyakorlatilag a robot helyére kerül virtuálisan. A sisak mozgását pedig követik a kamerák, tehát körbe is lehet nézni.

A robot egy joystick segítségével irányítható, de csak ülve. Ugyanis sokan, akik a fejükre teszi a sisakot, és megindulnak vele oldalra, ösztönösen a másik irányba dőlnek, hogy a mozgásnak ellentartsanak, és ha ezt állva teszik, annak könnyen esés lehet a vége. Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem tudják elviselni a virtuális valóságot, és hányingert vagy fejfájást éreznek, ha a sisak a fejükön van.

This post is also available in: angol